Hyvä tietää

Nopea ja helppo rahoitus!
Nopea ja helppo rahoitus!
Hyvä tietää

VALITSE OIKEA LAITURI

Laituri on pitkäikäinen investointi, jonka suunnittelussa on huomioitava monta yksityiskohtaa. Olennaisinta on, että ennen laiturin valintaa pitää tutkia olosuhteet ja paikka koska ne vaikuttavat laiturin valintaan. Siksi sinun kannattaa laiturihankintaa suunnitellessasi kääntyä kokeneen laiturimestarin puoleen, jotta uusi laiturisi vastaisi parhaiten tarpeitasi ja toiveitasi.

Mihin tarkoitukseen laituria tarvitset?

Laiturin käyttötarkoitus määrää yleensä lähtökohdat laiturin koolle, kantavuudelle ja varustelulle.

Uimalaituriksi riittää kevyempikin ratkaisu, kunhan se on turvallinen liikkua ja siitä on helppo laskeutua veteen ja kiivetä ylös uintihetken jälkeen. Venelaiturin suunnitteluun vaikuttaa eniten siihen kiinnittyvän veneen koko ja tarvitaanko paikkoja useammallekin veneelle. Monesti mökkilaiturista halutaan myös mukava oleskelupaikka auringon ottoon tai yhteisiin illanviettoihin veden äärellä, jolloin kantavuutta ja kokoa tarvitaan enemmän.

Laiturin hankintaa miettiessä on syytä muistaa, että suunniteltu käyttötarkoitus voi muuttua vuosien varrella. Valintavaiheessa onkin hyvä selvittää myös, kuinka helposti ja edullisesti eri laiturimallit ovat muunneltavissa tulevaisuuden tarpeisiin.

Millaiseen paikkaan laituri tulee?

Laiturin sijaintipaikka, pohjan laatu ja ympäröivä maasto asettavat omat vaatimuksensa laiturityypin valinnalle. Koville tuulille, aallokolle tai vahvoille virtauksille altis paikka vaatii vankempaa ratkaisua kuin suojaisalle paikalle tuleva laituri.

Rannan maasto puolestaan ratkaisee käytettävissä olevat vaihtoehdot sekä laiturin maakiinnitykseen että laiturille kulun järjestämiseen. Esimerkiksi kallioisella tontilla laiturille pääsy saattaa edellyttää portaita, kun joissain kohteissa laiturille siirtyminen käy kätevästä erillistä käyntisiltaa pitkin.

Oma merkityksensä on rannan syvyydellä ja pohjan laadulla, jotka vaikuttavat laiturityypin valinnan lisäksi laiturin perustamiseen ja ankkurointiin. Varsinkin venelaitureissa kannattaa huomioida veden korkeuden vaihtelu, joka eri vuodenaikoina voi rannikkoalueilla olla hyvinkin suurta.

Suomessa laiturin on selvittävä myös talven rasituksista. Suurimmat haasteet laiturin kestävyydelle asettaa jäiden liike sekä jään aiheuttama paine. Merilaiturin kokemuksen ansiosta laiturin asennuspaikka valitaan aina niin, että laiturimme voivat olla vedessä ympärivuotisesti. Laiturimestarimme suunnittelemat ja ammattilaistemme rakentamia laitureita ei tarvitse koskaan nostaa tai laskea meren jäätymisen takia.

Mitä muuta rantaan tarvitaan?

Laituri on merkittävä osa viihtyisää, huoliteltua ja turvallista rantaa. Varsinaisen laiturin lisäksi rannalla liikkumiseen ja oleskeluun tarvitaan kuitenkin myös muita rakenteita, kuten kulkusiltoja ja portaita. Laiturin rakentamiseen kannattaa yhdistää myös rannan kunnostustyöt, kuten mahdolliset ruoppaukset ja maisemoinnit. Kohteen mukaan räätälöitynä rannasta tulee ympäristöönsä sopiva kokonaisuus, jossa on helppo viihtyä ja turvallinen toimia.

Käänny Laiturimestarin puoleen ja pyydä tarjous tai tilaa uutiskirjeemme!